El biochar redueix emissions d'òxid nitrós en els cultius

L'ús d'biochar, un tipus de carbó vegetal, pot servir per reduir les emissions d'òxid nitrós, gas d'efecte hivernacle, i per aprofitar millor els fertilitzants. Investigadors del CSIC  estudien el seu ús i han demostrat la seva efectivitat.

L'òxid nitrós és un gas d'efecte hivernacle que es genera principalment en sòls agrícoles. El total d'emissions de òxid nitrós és, en volum i comparades amb les emissions de C02, petit. No obstant això, el seu poder d'escalfament global és 300 vegades superior al del segon i el seu temps de residència a l'atmosfera és molt llarg: 114 anys.

 

Però l'òxid nitrós es genera en un procés natural, la desnitrificació, causada per bacteris que transformen els nitrats del sòl. És a dir, sempre ha estat aquí. Llavors per què és un problema? La raó està en el seu augment: l'elevat ús de fertilitzants en extensions cada vegada majors de cultius ha augmentat els nitrats al sòl de forma notable i, al seu torn, les emissions d'òxid nitrós.

Des de fa poc alguns investigadors han començat a estudiar l'ús de carbó vegetal, també conegut com a biochar, per reduir aquestes emissions. Encara que estudis preliminars han mostrat resultats positius, quan, com i per què el biochar redueix les emissions d'òxid nitrós segueix sent un enigma. És el que intenten esbrinar Mari Luz Cayuela, Miguel Ángel Sánchez-Moneder i Asunción Roig al Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS) del CSIC , on s'ha avaluat l'aplicació del biochar en 15 sòls amb diferents característiques procedents d'Espanya, Estats Units i Brasil. Dels resultats es desprèn que aquest producte pot reduir les emissions d'òxid nitrós en un 55% de mitjana (amb reduccions del 10% al 90%, segons el tipus de sòl).

El biochar pot reduir les emissions d'òxid nitrós en un 55% de mitjana (entre un 10% i un 90%, segons el tipus de sòl)

Mari Luz Cayuela, investigadora principal de l'estudi, explica que aquest treball aporta una base científica. "Hem vist que el biochar afavoreix la transformació de l'òxid nitrós a nitrogen molecular (N2), que és la forma gasosa en què el nitrogen es troba normalment a l'atmosfera i que no suposa cap problema per a l'escalfament global".

El treball, en què ha participat la Universitat de Cornell (Nova York, EUA), demostra que n'hi ha prou afegir una petita quantitat de biochar a terra (en una proporció del 2%) per mitigar les emissions d'òxid nitrós de forma significativa.

Beneficis per l'atmosfera i les plantes

A més, en 10 dels 15 sòls estudiats, no només es redueix les emissions d'òxid nitrós sinó també la quantitat total de nitrogen que es perd per desnitrificació. És a dir, menys nitrat és transformat pels microorganismes, de manera que la quantitat de nitrogen que queda al terra disponible per a les plantes és major i menor la necessitat d'aplicar fertilitzants.

El següent pas, apunta la investigadora, és estudiar si aplicació del biochar per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en altres processos biotecnològics adreçats al tractament de residus orgànics i aigües residuals.

Aquest treball, "Biochar and denitrification in soils: when, how much and why does biochar reduce N2O emissions?", que també signen Johannes Lehmann, professor en ciències del sòl, i els tècnics Kelly Hanley i Akio Enders, tots de la Universitat de Cornell, s'acaba de publicar a la nova revista del grup Nature, Scientific Reports. S'ha finançat gràcies a un projecte Marie Curie i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Els investigadors del CEBAS-CSIC també participen en el programa europeu Fertiplus, que busca estratègies per transformar residus orgànics de tota mena en productes fertilitzants capaços de millorar la qualitat dels sòls agrícoles.

"Biochar and denitrification in soils: when, how much and why does biochar reduce N2O emissions?". Scientific Reports | 3 : 1732 | DOI: 10.1038/srep01732

 

FaLang translation system by Faboba